Helsinki-Vantaan liikenne

Lentoliikenne on Suomessa keskittynyt pääosin Helsinki-Vantaalle, jonka osuus matkustajamääristä oli vuonna 2014 yli 80 prosenttia. Helsinki-Vantaalta matkustetaan erityisesti Eurooppaan. Toiseksi suurin markkina-alue on kotimaa ja kolmanneksi suurin Aasia. Istuinkapasiteetissa mitattuna vuonna 2014 Helsinki-Vantaan lentoaseman suurimmat kohteet olivat Tukholma, Oulu, Kööpenhamina, Lontoo sekä Frankfurt. 

Maanosittain tarkasteltuna suurinta matkustus on Helsingin ja Euroopan välillä, 9,4 miljoonaa matkustajaa vuonna 2013. Toiseksi suurin kohde on kotimaa, jonka matkustajamäärä oli 2,4 miljoonaa. Aasian matkustajamäärä oli 1,8 miljoonaa. Noin 30 prosenttia Helsinki-Vantaan liikenteestä on vaihtomatkustusta, pääasiassa Suomi-Eurooppa, Aasia-Eurooppa ja Aasia-Suomi väleillä.

Helsinki-Vantaan matkustajamäärät ja niiden jakaantuminen vuonna 2013

Helsinki nuolikuva

Kasvaneesta vaihtomatkustuksesta huolimatta suurimmalle osalle matkustajia Helsinki on lähtö- ja päätepiste. Kuvan tietojen lähde: HS.fi.

Euroopan kohteista Helsinki-Vantaalta on eniten kapasiteettia Euroopan suurille hub-lentoasemille, kuten Lontoo Heatrow, Frankfurt, Pariisi CDG ja Amsterdam Schiphol sekä lähialueiden hubeihin, kuten Tukholman Arlandaan, Kööpenhaminan Kastrupiin ja Oslon Gardermoeniin. Tarkemmin 25 suurinta kohdetta ja niiden kapasiteettia Helsingistä vuonna 2014 on esitetty alla olevassa kuvassa.

Helsingistä lähtevä istuinkapasiteetti kohteittain vuonna 2014 (kaikki lentoyhtiöt)

Helsinki kapasiteetti

Helsinki-Vantaa on ennen kaikkea tärkeä Suomen ja Euroopan välisessä liikenteessä.

Helsinki-Vantaalla operoivista lentoyhtiöistä Finnair on suurin 62 prosentin markkinaosuudellaan (mitattu istuinkapasiteetista). Tarkemmin suurimpien lentoyhtiöiden markkinaosuuksia on esitetty alla olevassa kuvassa.

Markkinaosuudet, Helsinki, 2014

Suurimmat lentoyhtiöt Helsinki-Vantaalla ovat Finnair, Norwegian ja SAS.


Lähteet:

RDC Aviation Limited, INNOVATA data. 2015. Saatu capstats-tietokannasta.